vineri, 12 martie 2010

Seară de poezie creștină cu Părintele și scriitorul Ioan Pintea la Cluj Napoca

Astăzi, 16 martie 2010, ora 18:30, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Sala Nicoale Iorga, va avea loc întâlnirea publicului cu poezia creştină, un eveniment inedit avându-l invitat pe părintele scriitor Ioan Pintea.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români- filiala Cluj- Napoca. Seara de dezbatere “Poezia creştină: o provocare?” va continua cu o prezentare a cărţii “Primejdia mărturisirii-Convorbirile de la Rohia”, de Ioan Pintea şi Nicoale Steinhardt, Editura Polirom, 2009, seria de autor N.Steinhardt, apărută în coeditare cu Mănăstirea “Sfânta Ana” Rohia. Academicianul Eugen Simion scria despre această carte că este “o carte vie, plină de farmecul inteligenţei şi al sincerităţii… Este o carte-document care, împreună cu Jurnalul fericirii…, arată un destin de intelectual român în lupta cu “păcătoşenia” lui lumească şi cu aspiraţia sa de a se “înduhovnici” prin Hristos.” Scriitorul părinte Ioan Pintea ne spune despre această seară de poezie creştină, în exclusivitate pentru Agenţiadecarte.ro: “Intenţionez să fac câteva lecturi din mari poeţi ai lumii – Pound, Saba, Kavafis etc. – şi de ce nu, Baudelaire (aţi auzit vocea Psalmistului din poezia Binecuvântare?!), Rimbaud (ştiţi că poetul acesta damnat are una dintre cele mai uimitoare revelaţii despre Har?!);dar şi din Voiculescu, Pasternak, Rilke, Eliot.Unii dintre ei sunt poeţi de limită, poeţi mai mult sau mai puţin exemplari pentru “clişeul” propus, poeţi mai mult sau mai puţin luminoşi, dar care, asemenea lui Michaux, au avut la un moment dat o stare de iluminare; una singură poate, care prin mijlocirea harului , ”dat din partea casei” (cum spune Philip Yancey), au fost plasaţi, instantaneu, mai rapid decât alţi “evlavioşi”, lângă tronul Tatălui. Mă interesează, în mod paradoxal, descoperirea lui Dumnezeu, a sacrului, acolo unde, mi se spune mereu şi insistent, că nu e prezent.”


A.S.C.O.R. Filiala Cluj Napoca vă invită la o seară de poezie creștină avîndu-l ca invitat pe binecunoscutul Părinte și scriitor Ioan Pintea, unul dintre ucenicii iubiți ai Părintelui N. Steinhardt.

Vor fi prezentate și cele două cărți ale autorului:

Casa Teslarului- volum de poezii apărut la Ed. Cartea Românească a.c.

Aceasta as vrea sa pot enunta, impartasi: senzatia, fidela de-a lungul citirii poeziilor lui Ioan Pintea, a indisolubilei dedublari: cvasi-existentialista anxietate si perfect clara neagitatie contemplativa a izbavitului. Tonul e dur, o singura data nu am gasit in cuprinsul textului amprenta nefasta a unei dulcegarii. Poetul e stiutor si nu se caineaza, nu se autocompatimeste, e slobod, e sanatos…” (N. Steinhardt)

Descopar in volumul Casa teslarului un poet eliberat de vechile crispari si bovarisme stilistice, pe cit de firesc instalat in maturitate, pe atit de copilarit (in sensul arghezian – si, in ultima instanta, cristic - al cuvintului), la care pina si stingaciile dau bine, avind ceva de icoana pe sticla. Pintea isi asuma, cu o smerenie vivace si ghidusa, fatetele umanitatii proprii, „toate ale sale”, raminind in acelasi timp – si numai astfel! - intr-un dialog neconventional cu Dumnezeu. Poezia sa, de o colocvialitate in care se ratacesc ecouri de amvon, reuseste performanta de a fi totodata transparenta si ermetica, simpla, delicata, fragila, preaomeneasca, dar si fastuos bizantina si ortodoxa, departe insa de ipocrizia nesuferita a falselor evlavii. In vremuri sarace si intr-un context poetic uniformizat de citeva trenduri si ticuri, parca imi era dor de o poezie precum cea a lui Ioan Pintea.” (Ovidiu Nimigean)

„Ioan Pintea mi-a aparut numaidecit ca intrupare a stravechiului enthousiasmos, care-l tulbura pina la extaz pe Ioan Alexandru in urma cu aproape patru decenii. De-am avea macar douazeci, daca nu o suta, de astfel de preoti (asa cum dorea Noica tinerii „mincatori de foc” prin care sa facem cultura de performanta), cu totul altfel ar arata dialogul intelectualilor laici cu Biserica Ortodoxa... (Dan C. Mihailescu)

Primejdia Mărturisirii, Convorbiri cu Părintele N. Steinhardt urmate de jurnal, Ed. Polirom, București 2009.


Vă asteptăm cu drag,

Marți, 16 Martie, ora 18,30, în sala Nicolae Iorga din clădirea centrală a Universității Babeș -Bolyai, str. Mihail Kogalniceanu, nr.1, Cluj Napoca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.