miercuri, 5 octombrie 2011

Mănușile roșii

film 2010 regizat de Radu Gabrea
prezent la TIFF 2011 (Transilvania International Film Festival)




CITAT:

Mănuşi roşii este un film despre tortura psihică, despre cum regimul comunist a reuşit să construiască mii de cazuri «penale».

Radu Gabrea





„Mănuşi roşii” este un film regizat de Radu Gabrea, care a adaptat scenariul după un roman de Eginald Schlattner, un sas născut la Făgăraş care are o biografie asemănătoare cu cea a personajului principal. Filmul are un subiect istoric: şirul arestărilor masive făcute abuziv de Securitate imediat după înăbuşirea revoluţiei din Ungaria (1956). Felix Goldschmidt, un student sas care conducea un cerc literar, a fost arestat în iarna lui 1957 de Securitatea din Braşov. După 2 ani de anchete f. dure, în care s-a folosit intens în special tortură psihică, Felix a devenit martor al acuzării în procesul împotriva prietenilor săi.

Subiectul e istoric, pt. că fenomenul a existat, este real şi chiar şi personajul a trecut prin cele povestite în carte şi film, mai trăind încă, cum aflăm la sf. filmului. Ceea ce impresionează profund sînt relaţiile din închisoare: dintre anchetat şi anchetator, dar şi dintre deţinuţi. Absurditatea şi cruzimea cu care se purtau oamenii legii din acea perioadă, dar şi ce poate să păţească un om aşa, pur şi simplu, fără nici o vină, cît de radical se pot schimba ideile şi idealurile sub influenţa torturii, toate astea te copleşesc şi te pun serios pe gînduri, mai ales că tema colaborării cu securitatea a revenit în prim plan în ultima perioadă. Un film serios, care merită văzut şi discutat.

„Mănuşi roşii” (2010), dramă
Regia: Radu Gabrea
Cu: Alexandru Mihăescu, Andi Vasluianu, Marcel Iureş…


9cda6b3ba792935f7692e0093a4bacb3
sursa aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.